13 kilometriä kalkkimaalin kanssa

Ennen kuin kisaajat päästetään kisareitille, pitää reitti käydä tarkastamassa vielä viimeisen kerran. Testijuoksija starttaa radalle hyvissä ajoin ennen kilpailun virallista lähtölaukausta varmistamaan, että reittimerkinnät ovat kohdallaan eikä eksymisen vaaraa ole. Joskus reittikepit saattavat kaatua tai jäädä piiloon tai sulkunauha repeytyä irti. Joskus kisojen alla reittimerkintöihin kohdistuu myös suoranaista ilkivaltaa, kun merkkejä siirrellään tahallaan harhauttamaan kilpailijoita. Hölmöläisiä on joka lähtöön.

Tiina Pyttynen kävi kisa-aamuna varmistamassa, että reittimerkinnät ovat paikallaan

Tiina Pyttynen kävi kisa-aamuna varmistamassa, että reittimerkinnät ovat paikallaan

Viime kesän Aulanko Tower Trailissa lyhyemmän matkan testijuoksijana reittitarkastukseen lähti Tiina Pyttynen. Tiinan reppuun pakattiin aamulla ylimääräisiä reittikeppejä, merkintänauhaa ja kalkkimaalia korjausmerkintöjä varten, ja Pyttynen saateltiin matkaan toivomuksella palata kisakeskukseen ennen parin tunnin päästä starttaavia kilpailijoita. Me kyselimme Tiinalta hieman viime kesän kokemuksia ja muistoja ATT 13 -kisareitistä. Millainen kokemus tuo lyhyempi reitti siis oli?

- No reittihän on kyllä parhaimmillaan tosi nopea. Sitä yllättävän teknistäkin toki löytyy, mutta ei mitään mutarallia tai muuta suojuoksua. Kiipeämistäkin löytyy ja napakoita mäkiä, joissa kovakuntoiset voivat iskeä.

Hämeenlinnalaisena ja kokeneena polkujuoksijana Tiina on toki juossut Aulangolla paljonkin. Tuliko reitti ja sen merkinnät siis selkärangasta?

- Ei todellakaan ja vaikka olen Aulangolla treenaillutkin, tuli välillä sellaisia wau-hetkiä hienoista reittioivalluksista ja vastaan tuli uusia reitteijä ihan hämeenlinnalaisellekin. En myöskään ollut juossut kisareittiä etukäteen, sillä reittimerkinnän pitää riittää jos se on vain hyvin merkitty, ja sehän oli.

Reittimerkinnät oli siis hyvin kohdillaan eikä epäselvyyksiä tullut?

- Ei mitään arpomista missään vaiheessa. Erinomaisesti merkitty, reittimerkinnät selkeästi esillä ja risteyksissä ei eksymisen vaaraa kun vaihtoehtoiset suunnat oli näkyvästi suljettu. Tosin kun minulle oli sitä kalkkimaalia kerran annettu, niin olihan sitä pakko saada kokeilla ja selventää paria kohtaa.

Eli tätä samaa tehdään siis ensi kesäksi. Vaikuttaisiko tuo Aulanko Tower Trailin 13 km reitti sellaiselta, että sitä voisi suositella vaikkapa ekaksi kisaksi ja vasta hiljattainkin lajin pariin tulleelle?

- Ehdottomasti! Reittihän on tosi kiva ja polkujuoksua kauniissa maisemissa. Toisaalta nopeilla ja poluilla juoksemaan tottuneilla on mahdollista mennä koko reitti kovaa koska maasto ei ole sellaista, että se pakottaisi hidastamaan.

Eli lyhyemmältäkin reitiltä löytyy jokaiselle jotakin. Toisaalta sillä pääsee huristelemaan niin kovaa kuin kunto antaa myöten, mutta se sopii hyvin myös ensi kokemukseksi polkujuoksukisaksi. Maasto on mukavaa ja tasaista baanaa lukuunottamatta pieniä juurakko- ja kivikko-osuuksia. Eli vaikka olisit vastikään löytänyt polkujuoksun, tämä voisi olla sinun ensi kokemuksesi Buff Trail Tour Finland – sirkuksesta. Lähtöalueen hulinaa ja kisajännitystä kun ei voita mikään.

Paitsi maaliintulo. Ja siitä kerromme seuraavassa postauksessamme.