Hanna Jantunen lähdössä uusimaan Tower Trail -voittoa

Buff Trail Tour Finlandin kisasirkus pyörähti käyntiin toukokuun alussa Bodom Trailin 21 km:n BTTF -matkalla. Siellä naisten nopeinta vauhtia piti espoolainen Hanna Jantunen kovalla ajalla 1.44.41. Yllätysnimi Hanna ei Trail Tourin palkintopallilla suinkaan ole, taskussa on ykkössijat viime vuoden Tower Traililta ja Nuuksio Classicin maratonilta sekä kakkossija Bodom Traililta. Nyt siis Aulangon kisastarttiin ja edellisvuoden ykkössijan uusintaan. Tässä Hannan mietteitä Aulangon kisasta ja kisaamisesta.

Miten valmistautuminen tämän vuoden kisakauteen on sujunut ja miltä juoksu tuntuu nyt Trail Tour -kiertueen käynnistyttyä? Bodomilla ainakin vaikutti tuntuvan varsin hyvältä?

- Talvella tuli tosiaan kulutettua hiihtomonoja enemmän kuin lenkkareita, mutta vähitellen on kevään edetessä juoksuaskeleeseen alkanut taas tottua. Maantiekunto ei ole enää sama kuin muutama vuosi sitten, mutta mm. hiihdosta on saanut voimaa, mitä tarvitsee poluille enemmän kuin sileällä.

Viime vuonna osallistuit Bodomille, Aulangolle ja Nuuksioon. Mites tämän vuoden kiertue? Onko kisakalenteri jo selvillä?

- Alustavasti suunnitelmissa on Aulangon jälkeen suunnata kesälomamatkalla Lappiin ja osallistua NUTS Ylläs Pallaksen 37 km kisaan ja sitten syyskuussa Nuuksio Classic Trailiin. Tähän väliin voisi mahdollisesti mahduttaa myös Pyhän kilpailun.

Millaiset fiilikset muuten Aulangosta jäi? Reittihän on suhteellisen nopeaa edettävää, ei suota tms.

- Reitti on mieleinen, sopivasti mäkiä ja ei liian teknistä pohjaa. Myös vaihtelevat ja hienot maisemat ilahduttivat matkalla.

Olet kilpaurheilija, Kalevan kisojen hopeamitalisti ja maratoneilta on tullut ykkössijoja. Onko juoksu ollut lajivalintasi jo pienestä pitäen? Polkujuoksussakin törmää usein ihan kotimaisessa kärjessä kisaavista juoksijoista, joiden ykköslaji on ollut aiemmin jokin muu. Miten omalla kohdallasi?

- En ole koskaan pitänyt itseäni kilpaurheilijana, vaan lähinnä elämäntapaliikkujana. Aktiivisemman juoksun olen aloittanut vasta lähempänä 30 vuoden ikää. Toki jo nuorena tykkäsin käydä ajoittain omaksi ilokseni lenkillä. Lapsuuteeni ja nuoruuteni ei kuulunut minkään lajin harrastaminen erityisesti, lähinnä pihapelejä ja omatoimista liikuntaa.

Tähän liittyen, nähdäänkö sinua jatkossa enemmän poluilla vai vetääkö tossut sileänkin kisoihin?

- Ikä alkaa valitettavasti tehdä vähitellen tehtävänsä hyydyttäen vauhtia, joten eiköhän sileän kisat ala olla takanapäin. Myöskään aika ja voimavarat muulta elämältä eivät riitä sellaiseen treenaamiseen, mitä aikojen parantaminen vaatisi. Poluilla pystyn ehkä vielä kehittymään paremmin tekniikkaa yms parantamalla. Poluilla juokseminen on myös keholle kaikin puolin ystävällisempi ja monipuolisempi rasitusmuoto, kuin sileällä jyskyttäminen

Moni meistä tulosluettelon ihan-muualta-kuin-kärjestä löytyvistä etenijöistä pohtii: Valottaisitko vähän tuota omaa harjoitteluasi? Eli millaisia harjoitusmääriä kertyy ja miten harjoittelet? Treenaaminen tuolla tasolla vaatii kuitenkin tosi paljon.

Hanna_Jantunen.jpg

- Harjoitusmääräni ovat aina olleet melko maltilliset. Harjoittelen täysin fiilispohjalta ja monia eri lajeja vuodenajan ja muun elämän sallimien mahdollisuuksien mukaan vaihdelleen. Tykkään liikkua ulkona luonnossa, mutta varsinkin talvella tulee kulutettua myös pyörää ja crosstraineria sisällä. Talvisin hiihdän niin pitkään kun lumitilanne sallii ja juokseminen rajoittuu lähinnä työmatkajuoksuun. Kesällä juoksemiseen tulee lisää vaihtelevuutta. Nautin myös mahdollisuuksien mukaan pitkistä pyörälenkeistä, uimisesta hallissa ja avovedessä sekä melomisesta. Työmatkat kuljen aina joko pyörällä tai juosten.

Liittyykö työsi muuten urheiluun/kestävyyslajeihin? Pystytkö harjoittelukaudella yhdistämään helposti treenaamisen ja muun arjen?

- Työssäni lääkärinä teen mm. rasituskokeita ja vastaanotolla käy myös urheilijoita, mutta muuten ei työni liity urheiluun. Toki olen kliinisen fysiologian lääkärinä kiinnostunut erityisesti rasitusfysiologiasta ja tekeille oleva väitöskirjatyöni liittyy myös fyysiseen aktiivisuuteen. Harjoittelemiseen tuovat omat haasteensa työn lisäksi kaksi alakouluikäistä lasta ja heidän harrastuksensa. Iloksemme lapset ovat kuitenkin innostuneet vanhempiensa kanssa samoista lajeista ja lasten treeneihin on monesti yhdistettävissä oma liikkuminen. Olemme aina harrastaneet paljon koko perhe yhdessä; alkuun lapset kulkivat juoksurattaissa, myöhemmin olivat lenkkiseurana pyörillä ja kohta ollaan siinä tilanteessa, että lapset vievät ja äiti vikisee perässä…

Millaisia vinkkejä antaisit vaikkapa ihan tavalliselle polkujuoksun harrastajalle, joka on starttaamassa vaikkapa ekalle puolimaratonilleen. Millaisia neuvoja antaisit? Takana on ehkä koko kevään kestänyt jakso harjoittelulenkkejä vaikkapa juuri Aulanko Tower Trailia silmällä pitäen. Mitä ekalla parinkymmenen kilsan polkumatkalla kannattaisi muistaa?

- Ei minulla oikein muuta neuvoa ole kuin että nauttikaa matkasta. Kannattaa lähetä omaa vauhtia ja pitää huolta nesteytyksestä ja tarvittaessa energiansaannista jo hyvissä ajoin ennen uuvahtamista, varsinkin hellekelin yllättäessä. Myös ennen kisaa kannattaa keventää viimeisellä viikolla harjoittelua ja välttää viimeisiä paniikkitreenejä juuri ennen kisaa.